De voor- en nadelen van detoxen

Of je nu het idee hebt dat je drie keer zwaarder bent geworden door het kerstdiner, of de behoefte voelt om je leven en voeding om te gooien om je goed te voelen in je bikini op je zomerse vakantiebestemming, er zijn allerlei manieren die je kunt vinden om dit te bereiken. Neem bijvoorbeeld een detox sappenkuur. Detoxen is het ‘ontgiften’ van je lijf en zou je kunnen helpen met een gezondere levensstijl. Detoxen kent vele varianten, wij bespreken hier de detox sappenkuur. Wat zijn nu eigenlijk de voor- en nadelen van detoxen?

Nadelen van detoxen

Een detox sappenkuur klinkt misschien heel gezond: ontgiften en veel vitaminen. Op de korte termijn heb je inderdaad eventjes profijt van zo’n detox. Als je het vol kunt houden om de inname van eigenlijk alle voedingswaarden flink terug te schroeven – want dat is wat je doet met detoxen – dan val je vrij snel al iets af. Het betekent vaak ook dat je essentiële voedingsstoffen mist. Als je alleen sapjes en smoothies binnenkrijgt, krijg je bijvoorbeeld weinig eiwitten binnen. En als je ook nog sport, zijn die eiwitten juist heel hard nodig.

Voordelen van detoxen

Detoxen kan je wel bewust maken van je voeding. Je merkt bijvoorbeeld misschien dat je vaker zit te snacken dan je voor het detoxen had gedacht. Ook als je weinig gezond eet, kan je door een detox kuur je lichaam laten wennen aan groenten en fruit in plaats van frituur en wijn bijvoorbeeld. Je lichaam zal dan hierna waarschijnlijk met moeite reageren als je weer iets ongezonds eet. Een voordeel van detoxen kan dus zijn dat je bewuster op je voeding gaat letten. Het hierna volhouden van het gezond eten en minder snacken is vaak de grootste uitdaging.

Als je wil detoxen om af te vallen

Als je wil afvallen zonder aan te komen, dan is detoxen niet de oplossing. Op korte termijn kun je best wat vet of kilo’s verliezen, maar dit komt vaak net zo hard weer terug als je weer vast voedsel gaat eten in plaats van sapjes drinken. Bovendien mis je veel voedingsstoffen die je wel nodig hebt.